top of page

TEMADAG MAT

Mat.png

En gemensam och inspirerande igångsättning av temadagen där utmaningarna kring vår matkonsumtion och matsvinn illustreras på olika vis, så även glädjen och kreativiteten kring att vara med och göra själva. Isabelle McAllister inspirerar och Mittuniversitetets forskare Henrik Haller gör hållbar frukost. Möjligheten finns att bygga passet runt en riktig frukost där eleverna får vara med och skapa innehållet.

Här får eleverna lättillgänglig fakta om utmaningarna för det livsmedelssystem vi har idag, de får tänka till kring hur mycket resurser som krävs för en helt vanlig middag och får input kring hur ett mer hållbart livsmedelssystem skulle kunna se ut.

Eleverna får återigen möta forskaren Henrik Haller, men här är det skollunchen som står i fokus och hur den kan vara med och bidra till ett mer hållbart ätande. De får också möta dumpstrings-experten Andreas Jakobsson som är journalist, författare och föreläsare med fokus på matsvinn och miljöfrågor och på olika vis närma sig tankar om både mat, matsvinn och hur det skulle kännas att äta redan slängd mat.

Här får eleverna ta till vara på frukt som annars förmodligen skulle ha slängts bort. De får omvandla det till något gott och lyxigt! De får också genomföra en smak-challenge av produkter som passerat bäst-före datum och såklart reflektera kring det.

I det sista passet knyts dagen ihop, olika tankar och värderingar luftas i en fyra-hörn övning och en enkel utvärdering. Förhoppningsvis har eleverna fått nya perspektiv genom att tänka kring mat och matsvinn med många sinnen närvarande och möta problem och möjligheter ur många olika perspektiv.

Fästpunkt 1
bottom of page